Huisartsen in Nederland verrichten per jaar ruim 170.000 SOA-consulten. In 45% van de gevallen wordt er daarbij een SOA gevonden. Chlamydiasis (of Chlamydia) wordt het meest aangetroffen.

Bij een verdenking op een genitale infectie met Chlamydia trachomatis, kan LCPL-Pathan dit voor u bevestigen of uitsluiten. 

Dit gebeurt door middel van de moderne moleculair biologische PCR-techniek waarbij op zeer gevoelige en reproduceerbare wijze het DNA van de gonokok zelf wordt aangetoond. Vanwege de hoge gevoeligheid en de lage kans op fout-negatieven is de PCR-methode de eerste keuze om Chlamydia-bacteriën aan te tonen. 

De PCR-methode is makkelijk en snel. U neemt een monster af, fixeert dit in de Cobas-buis en stuurt dit per post, naar ons toe. Binnen 6 werkdagen ontvangt u een betrouwbare uitslag. Onze onderzoeksmethoden voldoen aan de NVDV-richtlijn Seksueel Overdraagbare Aandoeningen.

Dubbele SOA-infecties

Belangrijk om te beseffen is, dat bij een substantieel deel van de geïnfecteerden meerdere SOA’s aanwezig zijn. Als het klachtenpatroon en/of het lichamelijk onderzoek daar aanleiding toe geven, is het raadzaam om op meerdere SOA’s te laten testen.

Klik hier voor een overzicht van alle SOA’s waarop wij kunnen testen.

Voor meer informatie hierover zie de sectie SOA van het Nationaal kompas en de NHG-standaard SOA-consult.

Literatuur

Heeft u een vraag?