Huisartsen in Nederland verrichten per jaar ruim 170.000 SOA-consulten. Daarbij wordt in 45% van de gevallen een SOA gevonden.1 Van de aangetroffen SOA’s staat Herpes genitalis op de derde plaats.

Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de karakteristieke blaasjes en de klachten. Zo nodig kan LCPL-Pathan aanvullend onderzoek verrichten op het vocht van de blaasjes of op een uitstrijkje van de bodem van de blaasjes.

Dit gebeurt door middel van een moderne moleculair biologische PCR-techniek waarbij op zeer gevoelige en reproduceerbare wijze het DNA van het Herpes simplexvirus (HSV) wordt aangetoond. Vanwege de hoge gevoeligheid en de lage kans op fout negatieven is de PCR-methode zeer geschikt om HSV aan te tonen. 

De PCR-methode is ook makkelijk en snel. U neemt een monster af, fixeert dit in de Cobas-buis en verstuurt dit, per post, naar ons. In 95% van de gevallen heeft u binnen 6 werkdagen een betrouwbare uitslag.

Onze onderzoeksmethoden voldoen aan de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) richtlijn seksueel overdraagbare aandoeningen.2

Dubbele SOA-infecties

Bij een substantieel deel van de geïnfecteerden blijken meerdere SOA’s aanwezig te zijn.3 Als het klachtenpatroon en/of het lichamelijk onderzoek daar aanleiding toe geven, is het raadzaam om op meerdere SOA’s te laten testen. 

Klik hier voor een overzicht van alle SOA’s waarop wij kunnen testen.

Literatuur

  1. Nationaalkompas
  2. Huidziekten
  3. Soa Aids Professionals.

Heeft u een vraag?