Huisartsen in Nederland verrichten per jaar ruim 170.000 SOA-consulten, waarbij in 45% van de gevallen een SOA wordt gevonden. Gonorroe is daarbij de op één na meest voorkomende SOA die wordt aangetroffen.

Bij verdenking op een anogenitale of orale infectie met Neisseria gonorrhoeae, kan LCPL-Pathan dit voor u bevestigen of uitsluiten. Dit gebeurt door middel van moderne moleculair biologische PCR-technieken waarbij op zeer gevoelige en reproduceerbare wijze het DNA van de gonokok zelf wordt aangetoond. Vanwege de hoge gevoeligheid en de lage kans op fout negatieven, is de PCR-methode de eerste keuze om de gonokokken aan te tonen*.

De PCR-methode is makkelijk en snel. U neemt een monster af, fixeert dit in de Cobas-buis en verstuurt dit, per post, naar ons. In 95% van de gevallen heeft u binnen 6 werkdagen een betrouwbare uitslag.

Onze onderzoeksmethoden voldoen aan NVDV-richtlijn Seksueel Overdraagbare aandoeningen.

*

deze methode is niet geschikt om eventuele antibioticaresistentie van gonokokken aan te tonen. Mocht u naar aanleiding van een positieve gonorroe-uitslag de resistentie willen laten bepalen, dan kunnen wij daar, in overleg met u, zorg voor dragen.

Dubbele SOA-infecties

Belangrijk om te beseffen is dat bij zo’n 20-40% van de gonorroe-geïnfecteerden meerdere SOA’s aanwezig zijn. Als het klachtenpatroon en/of het lichamelijk onderzoek daar aanleiding toe geven, is het raadzaam om op meerdere SOA’s te laten testen. Met name dubbelinfectie met Treponema pallidum en Chlamydia trachomatis kunnen bij gonorroe voorkomen.

Klik hier voor een overzicht van alle SOA’s waarop wij kunnen testen

Voor meer informatie over de diagnostiek en behandeling van gonorroe: zie de sectie SOA van het Nationaal kompas en de NHG-standaard SOA-consult.

Literatuur

Heeft u een vraag?