Vaginale Candida-infecties komen regelmatig voor en geven typische klachten als :

  • Fluor vaginalis: melkkleurige, romige en/of juist waterig afscheiding
  • (Veel) jeuk 
  • Branderig gevoel en irritatie 
  • Gezwollen schaamlippen 
  • Kleine scheurtjes in de huid rondom de binnenste schaamlippen
  • Branderig gevoel bij het plassen 
  • Pijn tijdens seks

Een atrofische vaginitis kenmerkt zich door een steriele ontsteking van de vaginawand leidend tot verhoogde afscheiding, jeukklachten, dyspareunie en/of contactbloedingen. Bij een verdenking van atrofische vaginitis moet er differentiaaldiagnostisch gedacht worden aan een bacteriële vaginose, Candida albicans of een SOA-infectie.

Indien de anamnese en het het lichamelijk onderzoek hier geen duidelijkheid over geven helpt LCPL-Pathan om de diagnose scherp te krijgen.

Stellen van een microscopische diagnose

De procedure is dat er een microscopisch preparaat gemaakt wordt waarin wordt uitgesloten dat er potentiële ziekteverwekkers aanwezig zijn. Wanneer deze afwezig zijn wordt er gekeken of er atrofisch uitgerijpte epitheelcellen en ontstekingscellen aanwezig zijn. Zo ja dan volgt de diagnose atrofische vaginitis.

Zijn er wel potentiële ziekteverwekkers aanwezig dan krijgt u automatisch uitsluitsel welk pathogeen er is gevonden zodat u uw behandeling daarop kunt aanpassen.

Fluor vaginalis is een niet-bloederige vaginale afscheiding die qua hoeveelheid, kleur en/of geur afwijkt (van wat, volgens de patiënt, gebruikelijk is). Deze afwijkende afscheiding kan gepaard gaan met jeuk of irritatie in of rond de vagina, maar dat hoeft niet.

Fluor vaginalis kan verschillende oorzaken hebben: bacteriële vaginose, een Candida-infectie, atrofische vaginitis of een SOA zoals Chlamydia trachomatis of Neisseria gonorrhoea. Ook een genitaal ulcus door Herpes simplexvirus of Treponema pallidum kan met fluor vaginalis gepaard gaan. Het is daarom essentieel dat er een uitgebreide anamnese wordt afgenomen. Daarbij kan schaamte vaak het beeld vertroebelen.

Bacteriële vaginose (BV) kenmerkt zich microbiologisch in een shift van de vaginale flora van Lactobacillus spp. als dominante soorten naar een mengflora waarbij Gardnerella vaginalis, Bacteroides spp., Mobiluncus spp. en Mycoplasma hominus de overhand krijgen (1).

Een goede anamnese, lichamelijk en aanvullend onderzoek zijn onontbeerlijk om de diagnose BV te kunnen stellen. De diagnose kan worden gesteld als vrouwen aan drie van de vier Amsel criteria (2) voldoen:

Heeft u een vraag?