LCPL-Pathan heeft een eigen opleidingscentrum: S.P.O.E.D. (Stichting Pathologie Onderwijs Eerstelijns Diagnostiek). De stichting verzorgt verschillende opleidingen voor zowel doktersassistenten als huisartsen. Voor vragen over cursussen kunt u contact opnemen met S.P.O.E.D. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hieronder vindt u ons huidige cursusaanbod met van elke cursus een korte beschrijving, cursusdata en een inschrijfformulier.

 • Klik hier voor: Uitstrijkcursus voor de doktersassistent
 • Klik hier voor: Vervolgcursus uitstrijken “Weet wat je ziet, zie wat je weet” voor de doktersassistent
 • Klik hier voor: Cyclusstoornissen, Menstruatieklachten en Menopauze
 • Klik hier voor: Dermacursus

De Uitstrijkcursus voor de doktersassistent bestaat uit een theoretisch gedeelte, een praktisch gedeelte en een rondleiding door de postkamer, het laboratorium en de screenruimte van LCPL-Pathan.

In het theorie gedeelte wordt onder andere behandeld:

 • Hoe benader ik de patiënt?
 • Hoe moet ik de ectocervix en de endocervix uitstrijken?
 • Het nieuwe Bevolkingsonderzoek / HPV screening
 • Hoe vertaal ik de KOPAC-code?

Het praktisch gedeelte bestaat uit het leren inbrengen van het speculum bij een ‘proefpatiënt’ (levend model) en het zichtbaar maken van de cervix. Doordat de ‘proefpatiënten’ tijdens de praktijkles zelf aanwijzingen geven, krijgt de cursist de benodigde ervaring en handigheid om zelfstandig goede uitstrijkjes te maken.

Door een bezoek aan het laboratorium en de postkamer krijgt de cursist inzicht in het verwerkingsproces van het ingezonden materiaal, de analyse ervan en de uiteindelijke diagnose die gesteld wordt. Er wordt een uitstrijkje onder de microscoop bekeken; daarbij wordt duidelijk waarom het zo belangrijk is om het uitstrijkje op de juiste wijze af te nemen.

 

Locatie: De cursus wordt gegeven in het pand van LCPL-Pathan/DDL Diagnostic Laboratory, Visseringlaan 25 te Rijswijk. Het pand ligt in de Plaspoelpolder, een bedrijventerrein, en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Kosten: De kosten voor deze cursus bedragen € 175,-. Betaling geschiedt door middel van het afgeven van een eenmalige automatische incassomachtiging. In geval van annulering vanaf 1 week voor aanvang van de cursus, of als u niet komt opdagen, zijn wij helaas genoodzaakt het volledige cursusbedrag in rekening te brengen.

Accreditatie: De cursus is geaccrediteerd door CADD van de NVDA (doktersassistenten).  Accreditatiepunten: 4 (KABIZ)

Inschrijven: Klik hier om u op te geven voor de cursus "Uitstrijkcursus voor de doktersassistent".  
NB Onderaan het inschrijfformulier staat "Ik heb interesse in de cursus en wil graag op de hoogte worden gesteld van nieuwe cursusdata ▼". Indien u hierop klikt komt de cursusdatum tevoorschijn.

 

 

Als je al een tijdje bezig bent met het maken van uitstrijkjes blijkt dat er nog veel meer bij komt kijken.

S.P.O.E.D. heeft de Vervolgcursus "Weet wat je ziet, zie wat je weet" ontwikkeld om de kennis en vaardigheden van doktersassistentes te vergroten en de signalering naar de huisarts te verbeteren. De cursus "Weet wat je ziet, zie wat je weet" borduurt voort op de uitstrijkcursus. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de vulva en aan fluordiagnostiek.
 
De cursus is voor doktersassistentes die de eerste cursus "Uitstrijken voor de doktersassistent" of een soortgelijke cursus hebben gevolgd en tenminste een half jaar zelfstandig uitstrijkjes maken. 
 
Aan de orde komen onder andere de volgende aspecten over de vrouw in verschillende levensfasen:
 • Welke kenmerken zijn er op weefselniveau, op celniveau, hormonaal, fysiek.
 • Welke klachten komen vaak voor.
 • Humaan papillomavirus (HPV) en vaccinatie.
 • Herkennen van afwijkingen aan baarmoedermond en vulva (colposcopische beelden).
 • Fluordiagnostiek.
 • Bevolkingsonderzoek nieuwe stijl (toekomst).

 

Cursusdata:

 nog niet bekend

 

 

Indien deze datum niet schikt, maar u wel interesse heeft in deze cursus, dan kunt u dat aangeven op het inschrijfformulier of door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van naam en telefoonnummer. Wij zullen u dan op de hoogte stellen zodra nieuwe cursusdata zijn ingepland.

 

Locatie: De cursus wordt gegeven in het pand van LCPL-Pathan/DDL Diagnostic Laboratory, Visseringlaan 25 te Rijswijk. Het pand ligt in de Plaspoelpolder, een bedrijventerrein, en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Kosten: De kosten voor deze cursus bedragen € 115,-. Betaling geschiedt door middel van het afgeven van een eenmalige automatische incassomachtiging. In geval van annulering vanaf 1 week voor aanvang van de cursus, of als u niet komt opdagen, zijn wij helaas genoodzaakt het volledige cursusbedrag in rekening te brengen.

Accreditatie: De cursus is geaccrediteerd door CADD van de NVDA (doktersassistenten).  Accreditatiepunten: 3 (KABIZ).

Inschrijven: Klik hier om u op te geven voor de vervolgcursus uitstrijken "Weet wat je ziet, zie wat je weet voor de doktersassistent. 
NB Onderaan het inschrijfformulier staat "Ik heb interesse in de cursus en wil graag op de hoogte worden gesteld van nieuwe cursusdata ▼". Indien u hierop klikt komt de cursusdatum tevoorschijn.

 

De cursus “Cyclusstoornissen, Menstruatieklachten en Menopauze” is een cursus voor zowel de huisarts als de doktersassistent.

Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan de normale cyclus en wat te doen als de cyclus niet meer normaal is. Er wordt ingegaan op diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen. Wat kan in de huisartsenpraktijk en wat is een reden om door te sturen naar de gynaecoloog.
De fysiologie van de menopauze wordt besproken. Wat is een normale menopauze, wat zijn overgangsklachten, wat kan eraan worden gedaan en wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijke therapie.

Cyclusstoornissen en menopauzale klachten komen veel voor in de huisartsenpraktijk.
Deze cursus is ontwikkeld om de kennis omtrent deze onderwerpen te vergroten en klachten te herkennen. Wat kan er worden gedaan om de klachten te verminderen en zodoende de kwaliteit van het leven van de vrouw te verbeteren? De cursus zal zoveel mogelijk interactief zijn, waardoor de geboden stof goed beklijft.

 

Cursusdatum:

.nog niet bekend

 

Indien u op bovenvermelde datum niet kunt, maar wel interesse heeft in deze cursus, dan kunt u dat aangeven op het inschrijfformulier of door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van naam en telefoonnummer. Wij zullen u dan op de hoogte stellen zodra nieuwe cursusdata zijn ingepland.

 

Locatie: De cursus wordt gegeven te Rijswijk in het pand van LCPL-Pathan/DDL Diagnostic Laboratory, Visseringlaan 25. Het pand ligt in de Plaspoelpolder, een bedrijventerrein, en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken (tram 17 stopt voor de deur).

Accreditatie: De cursus is geaccrediteerd door:
• CADD van de NVDA (doktersassistenten). Accreditatiepunten: 4
• Accreditatie Bureau Cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1). Accreditatiepunten: 3.

Kosten: De kosten voor de cursus bedragen € 115,-. Betaling vindt plaats door het afgeven van een eenmalige automatische incassomachtiging.

Inschrijven: Klik hier om u op te geven voor de cursus "Cyclusstoornissen, Menstruatieklachten en Menopauze". 
NB Onderaan het inschrijfformulier staat "Ik heb interesse in de cursus en wil graag op de hoogte worden gesteld van nieuwe cursusdata ▼". Indien u hierop klikt komt de cursusdatum tevoorschijn.

 

 

Huidkanker in de huisartsenpraktijk: van diagnose tot behandeling, een cursus speciaal voor de huisarts.

De stijging van de huidkankerincidentie heeft ervoor gezorgd dat de rol van de huisarts in het tijdig herkennen en behandelen van huidkanker is toegenomen. Door middel van deze cursus wil S.P.O.E.D. huisartsen de mogelijkheid bieden een nascholing te volgen, waarin zowel een theoretisch gedeelte (richtlijnbespreking) als beeldherkenning en tips voor het correct aanleveren van weefsel voor histologisch onderzoek aan bod komen. Doordat deze nascholing een multidisciplinaire benadering betreft (zowel dermatoloog als patholoog), wordt de gehele breedte van de dermato-oncologie besproken.

De cursus bevat de volgende hoofdleerdoelen:

 • Kennis nemen van de inhoud van de richtlijnen basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom
 • Het herkennen van verschillende soorten huidkanker
 • De juiste benadering van een tumor (marges, diepte, etc.)
 • Inzicht in de interpretatie van pathologieverslagen (t.a.v. radicaliteitonderzoek en type tumor)

Cursusdatum

nog niet bekend

Locatie
De cursus wordt gegeven bij de Rooseveltkliniek, Rooseveltstraat 67 (navigatie 65), 2321 CT te Leiden.

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd voor 2 punten door het Accreditatie Bureau Cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1).

Kosten
Aan deze cursus zijn in de pilotfase geen kosten verbonden. Inschrijven gaat op volgorde van binnenkomst. Er zijn 20 plekken beschikbaar. Na de pilot zal deze cursus tegen een kostendekkend tarief aangeboden worden.

Inschrijven
Klik hier om u op te geven voor de "Dermacursus".
NB Onderaan het inschrijfformulier staat "Ik heb interesse in de cursus en wil graag op de hoogte worden gesteld van nieuwe cursusdata ▼". Indien u hierop klikt komt de cursusdatum tevoorschijn.

Binnen een week ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving.

Indien u niet op bovenstaande datum bij de cursus aanwezig kunt zijn, maar wel interesse heeft, kunt u dat aangeven op het inschrijfformulier. Zodra nieuwe cursusdata bekend zijn zullen wij contact met u opnemen.

Heeft u een vraag?