Bacteriële vaginose is de meeste voorkomende oorzaak van vaginale klachten en wordt veroorzaakt door een vermindering van de in de vagina aanwezige ‘goede’ bacteriën (lactobacillen of melkzuurbacteriën). Door deze vermindering wordt de zuurgraadpH in de vagina hoger dan 4,5.

Bij deze hogere pH kunnen er ‘slechte’ bacteriën (o.a. Gardnerella) gaan groeien en deze veroorzaken klachten. Een typische klacht van bacteriële vaginose is een grijs-witte, plakkerige afscheiding (fluor vaginalis) die onaangenaam kan ruiken.

Atrofische vaginitis (of vaginale atrofie) is een ontsteking van de vaginawand die wordt veroorzaakt door een verdunning van de vaginawand en een verminderde vochtafscheiding in de vagina. Dit wordt weer veroorzaakt door een gebrek aan oestrogeen. Deze aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen in de overgang, maar kan bijvoorbeeld ook na de zwangerschap optreden bij vrouwen die borstvoeding geven.

Andere oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening kunnen zijn: bestraling, chemoherapie, storingen in het immuunsysteem en gebruik van bepaalde medicatie zoals Tamoxifen en Provera.

Het is verstandig om u op een Sexueel Overdraagbare Aandoening (SOA) te laten testen als u onbeschermde seks heeft gehad (of als het condoom is gescheurd) met iemand die mogelijk met een SOA besmet is.

U moet zich in ieder geval op een SOA laten testen als u duidelijke symptomen op uw geslachtsdeel en/of anus heeft zoals:

  • zweertjes/ wondjes
  • witte of gekleurde (‘vieze’) afscheiding uit de plasbuis of op de penis of vagina

Hieronder vindt u een overzicht van vragen die regelmatig gesteld worden en de antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen of is het antwoord niet duidelijk, stel dan uw vraag via de invulbox rechts op deze pagina.

Hoe zit het met mijn eigen risico?

Als uw huisarts aanvullend onderzoek heeft aangevraagd, zoals bij LCPL-Pathan wordt uitgevoerd, dan worden de kosten daarvan ten laste van het nog openstaande deel van uw eigen risico gebracht. Simpel gezegd: U moet het onderzoek betalen zolang er nog een deel van uw eigen risico openstaat. Uw huisarts kan u inlichten over de tarieven voor de verschillende onderzoeken.

Heeft u een vraag?