Atrofische vaginitis (of vaginale atrofie) is een ontsteking van de vaginawand die wordt veroorzaakt door een verdunning van de vaginawand en een verminderde vochtafscheiding in de vagina. Dit wordt weer veroorzaakt door een gebrek aan oestrogeen. Deze aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen in de overgang, maar kan bijvoorbeeld ook na de zwangerschap optreden bij vrouwen die borstvoeding geven.

Andere oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening kunnen zijn: bestraling, chemoherapie, storingen in het immuunsysteem en gebruik van bepaalde medicatie zoals Tamoxifen en Provera.

Klachten en symptomen

De klachten en symptomen van atrofische vaginits zijn met name droogheid van de vagina, jeuk, brandend gevoel, witte afscheiding die kan ruiken en pijn bij het vrijen. Ook kunnen er bloedingen na het vrijen optreden en kunnen er kloofjes en scheurtjes in de vaginawand ontstaan. Pijn bij het plassen en bloed bij de urine kunnen ook bij een atrofische vaginitis passen.

Juiste diagnose is belangrijk

Denkt u dat u (mogelijk) last heeft van een atrofische vaginitis maak dan een afspraak met uw huisarts voor nader onderzoek. Als uw huisarts dit vermoeden deelt kan hij ervoor kiezen om cellen uit uw vagina af te nemen en deze voor onderzoek in te zenden. In ons laboratorium verichten we dergelijk onderzoek door de cellen uit het slijmvlies micoscopisch te bekijken.

Behandeling atrofische vaginitis

Atrofische vaginitis kan bij vrouwen in de overgang behandeld worden met oestrogeenbevattende geneesmiddelen. Dit kan een tablet, een vaginale gel of een zetpil zijn.

Men zal zulke geneesmiddelen langere tijd moeten gebruiken. Belangrijk om te beseffen is dat dit de kwaal niet geneest, maar de klachten vermindert.  Daarnaast is het raadzaam om tijdens de geslachtsgemeenschap een glijmiddel te gebruiken.

Bij zwangere vrouwen die borstvoeding geven betreft het een tijdelijk probleem dat spontaan overgaat zodra men stopt met het geven van borstvoeding. Tijdens deze periode geeft men liever geen medicijnen. Wel kan het helpen om een glijmiddel tijdens de geslachtsgemeenschap te gebruiken.

Heeft u een vraag?