Hieronder vindt u een overzicht van vragen die regelmatig gesteld worden en de antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen of is het antwoord niet duidelijk, stel dan uw vraag via de invulbox rechts op deze pagina.

Hoe zit het met mijn eigen risico?

Als uw huisarts aanvullend onderzoek heeft aangevraagd, zoals bij LCPL-Pathan wordt uitgevoerd, dan worden de kosten daarvan ten laste van het nog openstaande deel van uw eigen risico gebracht. Simpel gezegd: U moet het onderzoek betalen zolang er nog een deel van uw eigen risico openstaat. Uw huisarts kan u inlichten over de tarieven voor de verschillende onderzoeken.

Wat voor complicaties kan Chlamydia trachomatis veroorzaken bij een vrouw?

Bij vrouwen kan een Chlamydia trachomatis infectie een baarmoeder-, eileider- en buikvliesontsteking veroorzaken. In de eileiders en buikvlies kan dit tot verklevingen en littekenweefsel leiden, wat een vernauwing of zelfs een verstopping van de eileider tot gevolg kan hebben. Ook kan er een infectie in het bekken optreden (Pelvic Inflammatory Disease = PID). Dit alles kan ernstige vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Jaarlijks worden door Chlamydia trachomatis ongeveer 1000 vrouwen onvruchtbaar.

Daarnaast worden er vaker buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en (chronische) buikpijn gezien bij vrouwen, die toegeschreven worden aan een infectie. In een enkel geval reageren antistoffen gemaakt door het afweersysteem tegen de Chlamydia trachomatis infectie ook tegen lichaamseigen structuren. Deze reactie kan ontstekingen geven aan de plasbuis, de gewrichten (reactieve artritis), de ogen en de huid.

Wat voor complicaties kan Chlamydia trachomatis veroorzaken bij een man?

Bij mannen worden er minder complicaties gezien. Bij ongeveer 4% stijgt de infectie op naar de bijbal of prostaat. Dit is zeer pijnlijk maar goed te behandelen. Chlamydia trachomatis kan ook bij de man vruchtbaarheidsproblemen geven, al is de kans hierop wel minder dan bij de vrouw.

Ook bij de man kunnen de afweerstoffen die tegen de Chlamydia trachomatis bacterie gemaakt worden, soms reageren tegen lichaamseigen structuren met alle klachten van dien. Gewrichtsklachten (reactive artitis) komen daarbij drie keer zoveel bij mannen voor dan bij vrouwen

Een onbehandelde infectie met Chlamydia kan tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen en vroeggeboorte. Jouw kind kan door de infectie een laag geboortegewicht hebben en een couveuse behandeling nodig hebben vanwege vroeggeboorte.

Tijdens een vaginale bevalling kan jouw kind ook geïnfecteerd raken. De kans hierop is 50 – 70 %. Een infectie kan in 18 – 50% resulteren in een oogontsteking (conjunctivitis), in een keelontsteking (pharyngitis) of bij 3 – 18% van de pasgeborenen tot een longontsteking (pneumonie). De oogontsteking treedt 1 week tot 30 dagen op na de geboorte, terwijl een longontsteking 1 tot 3 maanden na de bevalling kan ontstaan.

Een door de bevalling verkregen Chlamydia trachomatis infectie kan tot meer dan een jaar na de geboorte aanwezig blijven bij de baby. Na de bevalling bestaat er bij de moeder een grotere kans op een ontsteking van het baarmoederslijmvlies (post partum endometritis).

Ten eerste bestaat de kans dat als je de infectie niet goed behandelt of als je vaker geïnfecteerd raakt je blijvende complicaties eraan over kunt houden. Daarnaast betekent een infectie met gonorroe dat jij (onbewust) ook anderen kunt besmetten. De kans op besmetting door eenmalig contact van man naar vrouw ligt tussen de 50% en 70%. Van vrouw naar man ligt dit tussen de 20% en 30%.

Heeft u een vraag?