Het is verstandig om u op een Sexueel Overdraagbare Aandoening (SOA) te laten testen als u onbeschermde seks heeft gehad (of als het condoom is gescheurd) met iemand die mogelijk met een SOA besmet is.

U moet zich in ieder geval op een SOA laten testen als u duidelijke symptomen op uw geslachtsdeel en/of anus heeft zoals:

  • zweertjes/ wondjes
  • witte of gekleurde (‘vieze’) afscheiding uit de plasbuis of op de penis of vagina

Ook pijn of een branderig gevoel bij het plassen kan op een SOA duiden. Als u besluit om zich te laten testen, wacht dan minimaal twee weken nadat u onbeschermde seks heeft gehad. Als u eerder gaat dan kan het zijn dat de infectie er wel is, maar dat deze nog niet aangetoond kan worden. Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts voor nader onderzoek.

Wat is Chlamydia?

De meest voorkomende SOA is Chlamydia. Chlamydia is een sexueel overdraagbare aandoening en wordt veroorzaakt door een bacterie: Chlamydia trachomatis. De bacterie kan ontstekingen geven aan de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals, eileiders, buikvlies, ogen en gewrichten. Ongeveer 70% van de vrouwen besmet met Chlamydia heeft geen (duidelijke) klachten. De overige groep krijgt na ongeveer 1 tot 3 weken klachten. Deze klachten kunnen zijn: pijn en een branderig gevoel bij het plassen (lijkend op een blaasontsteking), onderbuikpijn, pijn tijdens het vrijen, toename of verandering van vaginale afscheiding en bloedverlies, tussentijds of na het vrijen.

Als een infectie geen klachten geeft maar ook niet behandeld wordt, kunnen in een latere fase (soms jaren later) alsnog klachten en ook schade ontstaan.

Chlamydia kun je behandelen met antibiotica. Welk antibioticum en de duur van behandeling zijn afhankelijk van een aantal factoren: Wat voor een soort Chlamydia infectie heb je?, Zijn er klachten en zo ja welke?, Ben je zwanger ? en ben je allergisch voor een bepaald antibioticum? Bij elke behandeling is het van groot belang om de kuur helemaal af te maken.

Wat is Gonorroe?

Gonorroe is een sexueel overdraagbare aandoening en wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae (ook wel gonokok genoemd). In de volksmond is deze infectie beter bekend onder de naam "Druiper". Gonorroe komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij een groot deel van de geïnfecteerden zijn er geen klachten. Dit is vaker het geval bij vrouwen dan bij mannen. Indien er wel klachten zijn worden deze veroorzaakt door ontstekingen aan de plasbuis, vagina, baarmoedermond, anus en/of keel. In ernstigere gevallen kan de bacterie bij de vrouw een infectie van het kleine bekken geven met alle gevolgen van dien en bij de man een infectie van de bijballen of prostaat.

Gonorroe wordt behandeld met een antibioticum. De eerste keus behandeling is eenmalig één injectie (ook bij zwangeren). Tweede keus is een behandeling dmv tabletten, waarbij de instructies goed moeten worden opgevolgd. Als men allergisch is voor penicilline is het heel belangrijk dit voor het verkrijgen van de medicijnen te melden. Er kan dan naar een alternatief gekeken worden. Indien er sprake is van een uitgebreide Gonorroe infectie zal men opgenomen moeten worden voor behandeling.

Heeft u een vraag?