Interessant voor pedicures is, dat LCPL-Pathan de mogelijkheid biedt om nagelmateriaal in te sturen voor diagnostisch onderzoek. Van deze nagels worden microscopische preparaten gemaakt, die worden beoordeeld op de aanwezigheid van een schimmelinfectie.

Kalknagel of schimmelnagel

De klinische diagnose schimmelnagel is niet altijd eenvoudig te stellen. Het is daarom aan te bevelen een nagelbiopt af te nemen om de diagnose microscopisch te bevestigen. Dit is een snelle, betrouwbare en sensitieve onderzoeksmethode. Andere oorzaken van verkleurde nagels kunnen zijn onycholysis (loszittende nagel), chronisch nageltrauma, psoriasis en bacteriële infecties (zoals een groene verkleuring bij pseudomonas).

De oorzaak hiervan kan liggen in de hoge vochtigheidsgraad door bijvoorbeeld openbare douches en sportschoenen. Of er is een grotere gevoeligheid voor schimmelinfecties door verminderde immunologische weerstand veroorzaakt door diabetes, AIDS of kanker. Ook bij autoimmuunziektes komen vaker nagelschimmelinfecties voor zoals bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Binnen families komen frequent meerdere mensen voor met schimmelnagels.

De infectie begint meestal bij de grote teen, distaal, subunguaal en in de hoeken en verspreidt zich langzaam naar de cuticula. Het begint met verkleuring en later wordt de nagel dikker en brokkeliger.

Wanneer de infectie proximaal bij het nagelbed begint (in 3%) is er vaker sprake van verminderde weerstand.  Ook kan een gistinfectie voorkomen (Candida) waarbij naast paronychia, ook hyperkeratosis en onycholysis kunnen voorkomen.

De meest voorkomende verwerker (75% van alle nagelinfecties) is de dermatophyt Trichophyton rubrum die ook schimmelinfecties van de huid veroorzaakt.

Inzending nagelbiopt

Vraag bij LCPL-Pathan een gratis doosje aan waarmee u de stukjes nagel kunt insturen naar LCPL-Pathan. Het stukje nagel of nagelschraapsel kan in een droog buisje zonder fixatief per post worden opgestuurd. Binnen circa vijf werkdagen ontvangt u van ons een uitslag van onze bevindingen. Hierin wordt aangegeven of er sprake is van een schimmelinfectie of niet.

Alle cliënten zonder bijkomend ziektebeeld (bijvoorbeeld diabetes, eczeem) kunnen de kosten van dit onderzoek niet meer bij de zorgverzekering declareren. Deze regeling geldt voor alle laboratoria in Nederland. Voor inzendingen zonder medische indicatie ontvangt u van ons de nota van het onderzoek die u kunt declareren bij de cliënt.

Indien er een schriftelijke verwijzing is van de huisarts, kunnen wij de kosten van de diagnostiek declareren bij de zorgverzekeraar. Dit onderzoek komt dan eventueel ten laste van het nog niet opgebruikte deel van het eigen risico van de cliënt.

Heeft u een vraag?