In 2011 is het aantal SOA-consulten bij de huisarts van 30.000 gestegen naar 110.000. Hierbij valt op dat meer vrouwen dan mannen en meer jongeren dan ouderen naar de huisarts gaan omdat ze bang zijn een 'geslachtsziekte' onder de leden te hebben.

'De behandeling van basaalcelcarcinomen kan heel goed door de huisarts worden gedaan.' Dit is de kern van het betoog dat bijzonder hoogleraar dermatologie Tamar Nijstra in zijn oratie uitsprak

Huisartsen doen hun werk met veel plezier, maar ervaren vaak langdurige stress. Van hen ziet 80% signalen van langdurige stress bij collega’s en ruim 70% ziet zulke signalen bij zichzelf. Bijna 15% van de huisartsen zegt wel eens een burn-out te hebben gehad. Ruim de helft vindt dat het onderwerp ‘burn-out’ onder huisartsen moeilijk bespreekbaar is. 

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Trichomonas vaginalis-parasieten een endobiont Trichomonas-virus kunnen bevatten. Bij een standaardbehandeling van Trichomonas met metronidazol zorgen deze endobionten voor een verhevigde immuunrespons, waardoor het lijkt alsof de behandeling niet werkt.

De auteurs suggereren de behandeling van Trichomonas vaginalis uit te breiden met middelen die ook dit virale effect aanpakken.

LCPL, uw partner bij SOA-onderzoek

Binnen LCPL worden jaarlijks ruim 16.000 SOA-onderzoeken verricht op basis van de uiterst gevoelige polymerase chain reaction (PCR) techniek. Hiermee wordt zelfs de kleinste hoeveeheid DNA van de pathogene virussen en bacteriën aangetoond. 

Dat doen we snel en goed. U heeft binnen 6 werkdagen een betrouwbare uitslag.

Heeft u een vraag?